Rememorant la Fira de Salàs

A Salàs de Pallars fa nou anys que celebren una diada de rememoració de la Fira de Salàs, desapareguda fa una cinquantena d'anys, però amb uns quants segles d'història.

Es tracta d'una fira nascuda durant l'edat mitjana, impulsada per les monarquies amb la intenció d'estimular l'economia de zones deprimides, que juntament amb les fires de Talarn i la Pobleta de Bellveí esdevingueren un punt de trobada obligatori per a la compravenda de bestiar i referent socioeconòmic dels Pirineus. 

Imatge de la Fira als anys 60-70 del segle XIX. Foto: desenvolupamentpallarsjussa.net
Representació de la venda d'una mula durant la Fira de Salàs amb Lo Sobrany i la Companyia A Galet.

Es calcula que durant el segle XIX, una quarta part de les mules que es venien al cap de l'any a les fires catalanes procedien d'aquesta fira pallaresa [Més informació de la fira]. Era una fira centrada en bestiari de peu rodó i és per això que un dels actes que estrena de la diada és una trobada de bestiari festiu d'aquest tipus.



En aquesta trobada hi participaven el Garot i el Garotet de l'Arboç (a qui per cert, l'acompanyàvem el grup de grallers Els Passerells), els Cavallets de Mataró, els Cavallets cotoners de Barcelona, i la bèstia amfitriona Lo Sobrany i els cavallets de Salàs.


Apart de la fira de productes artesans es passejaven pels carrers de la població, personatges caracteritzats de firandants i de cabaret, que suposo que en els moments de màxima concentració de gent els dies de la fira, animarien al personal. Però la gran curiositat va ser l'ambientació d'època de les botigues-museu, des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals dels 70).


Per acabar d'arrodonir-ho tot, el dinar popular al que ens convidaven va ser un menú de "Cuina de Fira" dins els Sabors de Tardor que ofereixen diversos restaurants del Pallars Jussà.


Per cert, si us ha interessat tot això, el gran Josep Maria Espinàs va assistir a "L'última fira de Salàs 1959" i va publicar-ne un llibre al 2009 a edicions la Campana.